Cum reabilitez / consolidez o clădire existentă?
Are bulină? Are nevoie de consolidare?
E foarte scumpă consolidarea.
Mă dă afară primăria ca să consolideze.
E clădire veche; nu o cumpăr pentru că nu structura nu e sigură, are igrasie, lemnul scârțâie, se încălzește foarte greu…
Sunt câteva din cele mai frecvente idei/prejudecăți legate de casele vechi.
Oricine a călătorit în străinătate a admirat casele vechi din centrele istorice, care sunt întreținute, renovate și confortabile în interior.
De ce la noi nu se poate?
Clădirile se întrețin în timp. Lipsa de intervenții periodice agravează problemele și face lucrările de reparații mai dificile și mai costisitoare. Similar cum pentru o mașină se face revizia periodică obligatorie, casele au și ele nevoie de o astfel de investigare și eventual reparații punctuale. Este datoria noastră, a proprietarilor. Nici Primăria și nici Statul nu sunt responsabili de acest lucru.
Dacă vreau să reabilitez / consolidez o clădire veche trebuie să apelez în primul rând la un arhitect. Arhitectul poate stabili un diagnostic pentru clădire, pe baza căruia poate recomanda ce lucrări trebuie făcute neapărat, ce lucrări pot fi făcute opțional pentru un confort mai mare. Câteva studii și investigații preliminare sunt esențiale pentru a putea elabora o propunere potrivită cu dorințele și bugetul beneficiarului. Cu cât analizele inițiale sunt mai amănunțite, cu atât pot fi reduse situațiile neprevăzute ulterioare.
Câteva principii de bază pentru reabilitare și consolidare:
- Verificarea și îndepărtarea tuturor surselor de infiltrații de apă necontrolate: la acoperiș, jgheaburi, burlane, la soclu, la subsol etc. Nu luați decizii de izolare fără a identifica cât mai bine care e sursa infiltrațiilor și fără a analiza compatibilitatea materialelor noi cu situația existentă. Consultați arhitectul!
- Identificarea și analiza intervențiilor care s-au făcut în timp: pereți noi, extinderi, desfaceri etc. Înțelegerea modificărilor în cursul timpului poate explica anumite defecte vizibile și ajută specialiștii să ia deciziile corecte de reabilitare.
- Consolidarea însemnă creșterea rezistenței elementelor de structură. Există multe modalități de a realiza acest lucru, iar soluțiile și materialele se aleg și se adaptează la fiecare caz în parte. Betonul nu e singura soluție și poate fi evitat.
- Valorificare specificului clădirii: aspect exterior, organizare interioară, finisaje sau elemente de tâmplărie sau mobilier valoroase etc. Elementele vechi fac parte din farmecul clădirilor, identitatea lor și pot fi integrate în locuire contemporană în mod armonios. Adesea materialele noi sunt de calitate mai slabă și nu au durabilitatea celor pe care le găsiți în clădirile vechi. Arhitectul vă poate consilia ce merită păstrat și integrat!