Ce este proiectul de arhitectură?
Desenele frumoase și imaginile despre cum va arăta clădirea reprezintă mai puțin de 10% din proiectul de arhitectură. Aveți nevoie de arhitect pentru investiție pentru a obține un concept, dar mai ales pentru a putea transpune idea într-o formă adecvată pentru execuție (din ce materiale, cum se montează, cum se armonizează între ele etc.), dar mai ales pentru a găsi confortul dorit (spațiu luminos, bine ventilat, sănătos) cu o investiție responsabilă și echilibrată (buget atent calculat, atenție la impactul asupra mediului etc.).
Pentru a construi ceva nou, pentru a renova, a reabilita, a consolida etc. aveți nevoie obligatoriu de un arhitect. Ca să găsiți echipa potrivită este necesar să stabiliți o temă cât mai clară și completă și să solicitați oferte detaliate pentru serviciile oferite. Arhitectul poate îndeplini o varietate mare de misiuni, pe care le puteți consulta aici https://oar.archi/am-nevoie-de-un-arhitect/brosura-misiunile-arhitectului
Arhitectul însă coordonează o echipă cu diferite specialități, toate necesare pentru un proiect de construire: inginer de structură, ingineri de instalații, peisagist etc. În funcție de tema de proiectare, arhitectul stabilește nevoile și alcătuirea echipei.
Misiunile uzuale, conceptul și obținerea autorizației, sunt insuficiente pentru un proiect de calitate. Pachetul minim pentru realizarea în condiții optime a investiției conține: analiza contextului, etapele pentru definirea conceptului, proiectul pentru autorizare, proiectul tehnic pentru ofertare, detaliile de execuție și supravegherea modalității de executare a lucrărilor. Acestora se adaugă și alte misiuni în funcție de complexitatea investiției, de tema de proiectare, de cerințele beneficiarului: cerințe de eficiență energetică specială, estimare costurilor de investiție etc.
Durata realizării unui proiect depinde de complexitatea temei. Este recomandat să alocați timp suficient pentru proiectare, pentru a reduce surprizele și costurile neprevăzute în faza de execuție. Este greșită începerea execuției doar în baza proiectului de autorizare. Documentația pentru autorizare conține informații legate de respectarea regulamentelor de urbanism și exigențelor de calitate, dar nu suficiente detalii pentru execuție. Acestea se detaliază în fazele ulterioare. Solicitați un proiect complet de arhitectură, corelat cu restul specialităților (structură, instalații, sistematizare verticală, peisagistică – după caz) pentru a avea siguranța unei investiții de calitate.